سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** شرق: اکنون بهترین فرصت برای مذاکره با ترامپ است!
روزنامه سازندگی در گزارشی با عنوان «چشم در برابر چشم» نوشت: «کاخ سفید در اقدامی غیرمعمول و برخلاف عرف بین المللی، سپاه پاسداران را در لیست گروههای تروریستی قرار داد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «نزدیک به چهاردهه است که رقابتهای میان ایالات متحده و ایران به سان بازی شطرنجی شده که در جریان آن به جای رقابت دو ضلع، شاهد حضور ضلع سومی نیز هستیم، بازیگران منطقهای و فرامنطقه ای که گاه در زمین ایران بازی میکنند و گاه در زمین ایالات متحده. این رقابتها محصول افزایش نفوذ استراتژیک ایران در حاشیه خلیج فارس، خاورمیانه و شمال آفریقا است».
سازندگی در ادامه نوشت: «دیپلماسی، تنها راه پایان دادن به تنشهاست».
روزنامه شرق نیز در گزارشی با عنوان «آیا میشود با ترامپ گفتگو کرد» نوشت: «بسیاری از تحلیلگران معتقدند سال جاری، اوج درگیری سیاسی و دیپلماتیک ایران و آمریکا خواهد بود و برخی نیز احتمال درگیری نظامی را محتمل میدانند اما نگارنده معتقد است اتفاقاً ماههای آتی، بهترین زمان مذاکره با ترامپ است…ترامپ در آستانه فعالیتهای انتخاباتی ۲۰۲۰ نیازمند یک برگ برنده تعیین کننده است. مذاکره با ایران و احیای برجام میتواند این برگ برنده را در اختیار او قرار دهد. اگر چه ترامپ سعی خواهد کرد احیای برجام را به عنوان یک توافق جدید قلمداد و معرفی کند. اما میتوان در همین شرایط نیز منافع ایران را تأمین کرد».
ترامپ در اقدامی غیرمعمول و بی سابقه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست گروههای تروریستی قرار داد. اقدامی که فقط یک «احمقِ درجه یک» میتواند آن را انجام دهد.
این اقدام احمقانه ترامپ، با پاسخ قاطع مقامات کشور و جناحهای سیاسی مواجه شد. شورای عالی امنیت ملی ایران در اقدامی متقابل نیروهای ارتش آمریکا در غرب آسیا را «گروه تروریستی» اعلام کرد. طرحی سه فوریتی برای اعلام ارتش آمریکا به عنوان گروه تروریستی نیز در مجلس تهیه شد. نمایندگان مجلس همچنین در جلسه روز سه شنبه در اقدامی نمادین با لباس سبز پاسداری در صحن علنی حضور یافتند.
آمریکا همزمان با روز پاسدار، این اقدام غیرقانونی را انجام داد، اما «احمقهای درجه یک» اصلاً به این مسئله توجه نکردند که این روزها و به دلیل حضور مخلصانه و تحسین برانگیز نیروهای مسلح از جمله سپاه در مناطق سیل زده و کمک رسانی شبانه روزی به مردم، بدترین زمان ممکن برای این اقدام بود.
آمریکا بار دیگر چهره کریه خود را به نمایش گذاشت، اما در این میان، برخی از روزنامههای اصلاح طلب در اقدامی قابل تأمل از مذاکره با ترامپ سخن گفته و سپاه پاسداران را در جایگاه متهم قرار دادند!
روزنامه اصلاح طلب شرق که تیتر تاریخی «امضای کری تضمین است» را در کارنامه خود دارد، مدعی شده است که اکنون بهترین زمان برای مذاکره با آمریکاست و روزنامه سازندگی- متعلق به حزب کرباسچی - نیز مدعی شده است که با دیپلماسی میتوان به تنش! میان ایران و آمریکا خاتمه داد. این روزنامه اصلاح طلب همچنین در اقدامی تأمل برانگیز مدعی شده است که تنش! میان ایران و آمریکا نتیجه اقدامات منطقهای سپاه است!
گویا یک جریان سیاسی خاص اصرار دارد که سخنگوی ترامپ در ایران باشد.
** روزنامه حامی دولت: برجام هیچ منفعتی برای ایران نداشت
روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «بازی دوگانه اروپا» نوشت: «رفتارهای دولتهای اروپایی در قبال جمهوری اسلامی ایران، نوعی سیاست بازی دوگانه است…اکنون اسکلتی از برجام باقی مانده است که از یک سو ایران تمامی تعهدات خود را در آن اجرایی کرده و هرچند موفق شده است تا بهانه دولتهای غربی در مورد تهدید هستهای ایران را از آنها بگیرد، اما عملاً از منافع دیگر پیش بینی شده در این توافق بی بهره مانده است...حالا اروپاییها دوباره از نو تصمیم گرفتهاند که به جای بهانه از دست رفته، مساله برنامه موشکی ایران و مساله نفوذ منطقهای ایران را به عنوان بهانهای جایگزین بهانه قبلی به کار گیرند».
اصلاح طلبان در سال ۹۴ منتقدان برجام را مورد توهین و تمسخر قرار داده و مدعی بودند که با برجام تمامی تحریمهای ضدایرانی یکباره لغو شده و بهانه گیری آمریکا نیز خاتمه یافته و امضای مقامات آمریکایی تضمین است و تمامی مشکلات کشور در کوتاهترین زمان رفع خواهد شد!
اما حالا این جماعت با سپری شدن قریب به ۴ سال از امضای برجام و برجاماندن خسارتهای فراوان از توافق هستهای، تازه به حرف منتقدان رسیده و اعتراف میکنند که علیرغم اجرای تمامی تعهدات، برجام هیچ منفعتی برای ایران نداشته و اروپا نیز در حال بازی دادن ایران است.
نکته قابل تأمل اینجاست که این طیف همزمان با اذعان به بی دستاوردی برجام، مدعی است که باید در موضوع FATF بهانه را از آمریکا بگیریم و اگر FATF تصویب شود، مشکلات بانکی و تحریمها رفع میشود!
چند سال زمان و چقدر خسارت باید وارد شود تا اصلاح طلبان در این موضوع نیز به حرف منتقدان برسند؟!
** مبلغ: در دولت بهطور تصادفی چند اصلاحطلب وجود دارد!
«مرتضی مبلغ» معاون سیاسی وزارت کشور در دولت اصلاحات و عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «اینکه اصلاحطلبان میخواهند در قدرت بمانند حرف نادرستی است برای اینکه اصلاحطلبان برای خروج کشور از شرایط بحرانی رویکردی کاملاً مردمی و ملی را دنبال کرده و در انتخاباتها صرفاً براساس منافع جامعه عمل ک ردند و از هر گونه سهمخواهی ک ه حقشان هم بود پرهیز نمودند. در دولت نیز بهطور تصادفی چند اصلاحطلب وجود دارد، اما بر سر آنها نه بحثی بود و نه خواهشی چرا که اصلاحطلبان درصدد بودند که شعارها و وعدههای رئیسجمهور محقق شود. اصلاحطلبان واقعی و اصیل نیز در این سالها بهخاطر راهبرد بزرگ مقدم داشتن منافع ملی بر منافع جناحی هرگز دنبال این مقوله نبودند. اما این ک ه برخی به اسم اصلاحطلبی شیفته قدرت باشند چیزی است که همیشه و در همه جریانها بوده و ارتباطی با اصلاحطلبی و اصلاحطلبان واقعی ندارد و مردم هم به خوبی میدانند و مشاهده ک ردهاند».
چندی پیش «علی تاجرنیا» از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ در مصاحبه با روزنامه آرمان گفته بود: «افرادی که عمدتاً در بدنه دولت تمرکز دارند و پستهای بالای دولت را هم در اختیار دارند، میتوان گفت که بخشی از جریان اصولگرایی است»!
روزنامه اصلاح طلب ابتکار نیز چندی پیش در مطلبی نوشته بود: «در حال حاضر هیچ وزیر اصلاحطلبی در کابینه دوازدهم حضور ندارد»!
نگرانی اصلی اصلاح طلبان، انتخابات ۹۸ و پس از آن انتخابات ۱۴۰۰ است. این طیف پستهای کلیدی دولت از جمله معاون اولی را قبضه کرده است اما با بی مسئولیتی و ادعای مضحک «اختیارات کافی نداشتن» از پذیرش مسئولیت وضع موجود طفره میرود.
فارغ از تلاش برخی اصلاح طلبان برای فاصله گذاری و رفع مسئولیت از کارنامه دولت، بخش اعظمی از فعالین اصلاح طلب اذعان دارند که عملکرد دولت روحانی به پای اصلاح طلبان نوشته میشود.